صندوقهای سرمایهگذاری ویترینی مناسب برای انتخاب سبدگردانها
1399/05/08 نویسنده: نجیبه خوشرو سمت: مدیر گروه مشاور سرمایهگذاری
با افزایش استقبال از بازار سرمایه، اگرچه بازار سودجویی برخی افراد به ظاهر کارشناس و شرکتهای غیر واقعی رونق یافته، اما نبود سیستم مرجع برای رتبهبندی شرکتهای سبدگردان دارای مجوز که بر اساس قانون، وظیفه اصلی جذب سرمایهگذار برای انجام مدیریت دارایی در راستای حصول بهترین نتیجه و عایدی برای سرمایهگذار را دارند باعث شده تا دایره تنگ رقابت در بازار پرمخاطب کنونی، بدون در نظر گرفتن فاکتورها و شاخصهای موثر اقتصادی و عملکردی، تنها به رفتار تبلیغاتی شرکتها و یا بهرهگیری از برخی چهرههای به اصطلاح کارشناسان فضای مجازی محدود شود. فضای تبلیغاتی که این افراد با استفاده از اجاره خودروهای گران قیمت و رفتار خرده بورژوازی، دل مخاطبان جوان را آب کرده تا برای الگوگیری و رسیدن به موفقیتگاههای پوشالی این افراد سرمایههای اندک خود را به سمت شرکتهایی گسیل دهند که شاخهای مجازی با معرفی آنها پورسانت دریافت میکنند.
در رابطه با فاکتورها و شاخصهای موثر در انتخاب شرکتهای سبدگردان برای سرمایهگذاری، نجیبه خوشرو مدیر گروه مشاور سرمایهگذاری شرکت سبدگردان الگوریتم میگوید: باید توجه داشت که سرمایهگذاری در بازار سرمایه به تخصص مالی و تجربه نیازمند است، در این حوزه نیز همچون سایر بخشها که شرکتهای تخصصی به فعالیت و ارائه خدمات مشغولند، شرکتهای سبدگردان براساس قانون، وظیفه ارائه خدمات مدیریت دارایی به سرمایهگذاران را برعهده دارند .
وی با عنوان اینکه در حال حاضر 30 شرکت سبدگردان و 12 شرکت مشاور سرمایهگذاری با مجوز سبدگردانی در سازمان بورس به ثبت رسیده اند، گفت: با توجه به فعالیت این تعداد شرکت که در بازار کنونی به رقابت میپردازند اولین نکته حائز اهمیت در انتخاب برای سپردن سرمایه، بررسی گزارشهای منتشر شده توسط نهادهای رسمی همچون سازمان بورس میباشد، اگرچه که گزارش این سازمان به صورت سالانه و با تاخیر همراه است و لازم است در نوع و زمانبندی این گونه گزارشها بازنگری شود.
خوشرو با تاکید بر اینکه متاسفانه منبع رسمی برای رتبهبندی شرکتهای سبدگردان به لحاظ میزان دارایی تحت مدیریت، بازدهی انواع داراییهای تحت مدیریت و توان فنی و تحلیلی و سایر موارد وجود ندارد، گفت: بنابراین سرمایهگذاران برای انتخاب شرکت سبدگردان ابتدا باید سابقه و تسلط مدیران و تحلیلگران مجموعه را در تحلیل فضای اقتصادی، بازار سرمایه، صنایع و شرکتها مورد بررسی و رصد قرار دهند. همچنین سهامداران شرکت نیز در انتخاب، نکتهای حائز اهمیت بوده که به همراه میزان سرمایه سبدگردان میتوان شاخصههای مناسبی را در اختیار سرمایهگذار قراردهد.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص بازدهی سبدهای تحت مدیریت به عنوان معیار سنجش توانایی شرکتهای سبدگردان در کسب سودآوری گفت: شرکتهای سبدگردان موظف هستند بازدهی تجمعی سبدهای تحت مدیریت خود را در وبسایت خود منتشر کنند و در اختیار سرمایهگذاران قرار دهند. باید توجه داشت که سرمایهگذاران با اهداف مالی مختلف در سرمایهگذاری به صورت سبدگردانی، حضور دارند که پرتفوی آنها بر اساس این اهداف تعیین میشود، چون بازدهی شرکت سبدگردان به صورت تجمعی گزارش میشود، نمیتواند معیار دقیقی برای سنجش عملکرد سبدگردان ها قرار گیرد. از سوی دیگر فاصله زمانی 10 روز تا یک ماه، از زمان عقد قرارداد سبد تا شروع فعالیت سبدگردانی، بازدهی صفر درصدی را برای سرمایه گذار در پی دارد، که این بازدهی در عملکرد شرکتهای سبدگردان تاثیرگذار است. بدین صورت که اگر این فاصله زمانی در روند مثبت بازار باشد ضمن این که در این زمان تقاضا برای تشکیل سبد افزایش مییابد، سبب میشود بازدهی کلی شرکت سبدگردان تحت الشعاع قرار گرفته و پایینتر از عملکرد واقعی نشان داده شود. بنابراین سرمایهگذار باید به این گزینه در انتخاب اهمیت کمتری دهد چون اعداد گزارش شده با خطاهایی که تحت اختیار نیستند مواجه است.
وی از صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان ویترین عملکرد شرکتهای سبدگردان نام برد و گفت: در واقع روند بازدهی کسب شده صندوقهای تحت مدیریت شرکتهای سبدگردان میتواند معیار مناسبی برای انتخاب شرکت سبدگردان، در نظر گرفته شود. از آنجا که ورود و خروج سرمایهگذاران در صندوقها زمانبر نیست، میزان ورود و خروج سرمایه در صندوق-ها بازدهی آنها را به اندازه سبدها تحت تاثیر قرار نمیدهد. همچنین به دلیل به روز رسانی روزانه بازدهی صندوقها در وبسایت رسمی آنها، رصد کردن آنها راحتر و در دسترس عموم است. از این رو این معیار در کنار سایر مواردی که بیان شد میتواند در انتخاب شرکت سبدگردان به سرمایهگذاران کمک کند.
درج نظر